Οι Θεραπευτικές Ιδιότητες της Κάνναβης

Οι Θεραπευτικές Ιδιότητες της Κάνναβης

Με τον όρο «Θεραπευτική κάνναβη» περιγράφει τα προϊόντα του φυτού της κάνναβης τα οποία χρησιμοποιούνται από τους ασθενείς για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων. Το φυτό της κάνναβης χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια από αρκετούς πολιτισμούς για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Σύσταση
Τα βασικά συστατικά του φυτού της κάνναβης είναι η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) που ευθύνεται για τις ψυχοτρόπες παρενέργειες και η κανναβιδιόλη (CBD) η οποία προσφέρει σημαντικά οφέλη στο σώμα χωρίς να έχει κάποια ψυχοδραστική επίδραση. Στο παρόν άρθρο θα επικεντρωθούμε στην κανναβιδιόλη (CBD) η οποία χρησιμοποιείται.

Κανναβιδιόλη (CBD)
Η κανναβιδιόλη είναι απόλυτα ασφαλής και νόμιμη στη χρήση ενώ σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προσφέρει σημαντικές επιδράσεις και οφέλη στο οργανισμό. Τα τελευταία χρόνια έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, χάρη στα ποικίλα συμπληρώματα διατροφής που διατίθενται στην αγορά, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται έρευνες για την χρήση της ως επικουρική θεραπεία για μία πληθώρα ψυχικών και σωματικών παθήσεων όπως:
• Αυτοάνοσα Νοσήματα
• Nόσος Πάρκινσον
• Αγχώδεις διαταραχές
• Φλεγμονές
• Χρόνιος πόνος
• Επιληψία
• Νόσος Αλτσχάιμερ
• Κατάθλιψη
• Ψυχώσεις
• Πολλαπλή Σκλήρυνση

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως η ιατρική κάνναβη ανοίγει νέους ορίζοντες στην σύγχρονη ιατρική, δίνοντας ελπιδοφόρα προσέγγιση ακόμα και σε σοβαρές και ανίατες ασθένειες, όπου μέχρι σήμερα τα θεραπευτικά μέσα της ιατρικής θεωρούνται αναποτελεσματικά. (Fernando et al. 2005).

Πρόσφατη θεωρείται η ανακάλυψη ότι το ανθρώπινο σώμα, υπό μια έννοια τουλάχιστον, παράγει τη δική του κάνναβη
Η κανναβιδιόλη έχει την ιδιότητα να αλληλοεπιδρά με τους κυτταρικούς υποδοχείς του ενδοκαννανινοειδούς συστήματος, χωρίς όμως να δεσμεύεται από αυτούς και έτσι καταφέρνει να ενισχύει την λειτουργία και τον συντονισμό των απαραίτητων λειτουργιών, καθώς και να προστατεύει αποτελεσματικά τον οργανισμό απέναντι σε απειλές. (Elsohly, et al. 2014).

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα ή ενδογενές σύστημα είναι μια ειδικά διαμορφωμένη περιοχή, που υπάρχει φυσικά στον οργανισμό μας και ουσιαστικά αλληλοεπιδρά με τα διάφορα κανναβινοειδή, μεταξύ των οποίων είναι και η κανναβιδιόλη.
Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα παράγει επίσης τα δικά του κανναβινοειδή, τα οποία ονομάζονται ενδοκανναβινοειδή. Αποτελείται από δυο 2 είδη κυτταρικών υποδοχέων, οι οποίοι ονομάζονται CB1 και CB2. Οι πρώτοι εντοπίζονται κυρίως στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα, ενώ οι δεύτεροι στο ανοσοποιητικό σύστημα (Vincenzo Di Marzo et al., 2004).
Τα ενδοκανναβινοειδή και οι υποδοχείς τους, βρέθηκαν ότι υπάρχουν σε όλο το αίμα, στον εγκέφαλο, στα όργανα, στον συνδετικό ιστό, στους αδένες και στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε κάθε ιστό, το σύστημα των κανναβινοειδών εκτελεί διαφορετικές εργασίες, αλλά κύριο και βασικό του μέλημα είναι η ομοιόσταση. Η ομοιόσταση είναι η ικανότητα διατήρησης ενός σταθερού εσωτερικού περιβάλλοντος στον οργανισμό, παρά τις εξωτερικές διακυμάνσεις. Με απλά λόγια, το σώμα μας δεν θέλει να έχει ούτε υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία, αλλά ούτε και υπερβολικά χαμηλή.
Είναι πραγματικότητα πλέον ότι υπάρχει ένα σύστημα στο σώμα μας που παράγει κανναβινοειδή και είναι και ειδικά σχεδιασμένο για να δεχτεί μόνο αυτά, αυτό και μόνο καθιστά αναμφισβήτητη απόδειξη της αποτελεσματικότητας της κάνναβης ως φάρμακο. Από τις επιδράσεις κατευνασμού του πόνου, στις αντι-σπασμωδικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της CBD, είναι μερικές από τις τεράστιες δυνατότητες που έχει. Οι άνθρωποι άρχισαν να αντιλαμβάνονται τα οφέλη αυτών των φαρμάκων καθώς όλο και περισσότεροι ερευνητές διερευνούν τις άπειρες δυνατότητες που ενυπάρχουν σε αυτό το φαινομενικά απλό φυτό.
Συμπέρασμα
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, η ιατρική κάνναβη δεν αποτελεί πρώτης ή δεύτερης γραμμής θεραπεία για κανένα νόσημα. Ωστόσο, εφόσον ένας ασθενής έχει δοκιμάσει άλλα φάρμακα και επεμβάσεις για την αντιμετώπιση μίας νόσου χωρίς αποτέλεσμα, μπορεί να συζητήσει με τον γιατρό του αν μπορεί να πάρει ιατρική κάνναβη. Η συζήτηση αυτή πρέπει πάντοτε να περιλαμβάνει ανάλυση για τα οφέλη και τους κινδύνους από τη συγκεκριμένη θεραπεία.

Μπαίνοντας στο site της Cannabius μπορείς να ενημερωθείς περισσότερο για τη Θεραπευτική Κάνναβη.

Πηγές & Αναφορές 
Elsohly MA, Gul W. Handbook of Cannabis. Oxford, UK: Oxford University, (Constituents of cannabis sativa), 2014.
Fernando Rodriguez de Fonseca, Ignacio Del Arco, Francisco Javier Bermudez- Silva, Ainhoa Bilbao, Andrea Cippitelli, Miguel Navarro. (The endocannabinoid system: physiology and pharmacology), 2005.
Vincenzo Di Marzo 1, Fabiana Piscitelli (The Endocannabinoid System and its Modulation by Phytocannabinoids), 2015.
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας Update of Cannabis and its medical use 37th ECDD (2015) Agenda item 6.2
www.cannabius .gr