Καταπολεμήστε την Αλλεργική Ρινίτιδα με Φυσικό Τρόπο

Καταπολεμήστε την Αλλεργική Ρινίτιδα με Φυσικό Τρόπο

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια σχετικά συχνή ασθένεια αφού ταλαιπωρεί περίπου το 20 με 30% του ανθρώπινου πληθυσμού.

Με τον όρο αλλεργική ρινίτιδα θεωρούμε μια φλεγμονώδης αντίδραση του βλεννογόνου της μύτης απέναντι σε κάποιον ερεθιστικό παράγοντα που λέγεται αλλεργιογόνο. Το αλλεργιογόνο είναι μία κατά τα άλλα αβλαβής ουσία η οποία όμως σε ορισμένους ανθρώπους προκαλεί μία υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η γύρη για παράδειγμα είναι το κυριότερο αλλεργιογόνο που προκαλεί την εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα έχουν εποχιακή κατανομή με ιδιαίτερη έξαρση κατά την άνοιξη.
Είναι γεγονός ότι δεν αποτελεί σοβαρή και επικίνδυνη νόσο, παρόλα αυτά επηρεάζει την ποιότητα ζωής αρνητικά. ¨Εάν λοιπόν ανήκετε στα άτομα που ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας, παρακάτω σας παραθέτουμε μερικά χρήσιμα μυστικά που θα μπορέσουν να σας ανακουφίσουν με φυσικό τρόπο στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση της.

Αντιμετωπίστε τη ρινική συμφόρηση με αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν στην ολιστική θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας, χάρη σε συγκεκριμένες χημικές ενώσεις όπως: οι εστέρες που έχουν αντισπασμωδικές, αντι-φλεγμονώδη και κατευναστικές ιδιότητες στο αναπνευστικό σύστημα, η 1.8 κινεόλη (οξείδιο) που δρα αποχρεμπτικά, τα τερπένια αποστραγγίζουν και ξηράνουν τη βλέννα, οι αλκοόλες ενεργοποιούν και δρουν αντι-μολυσματικά και οι κετόνες (Βερμπενόνη, Θουγιόνη) που έχουν βλεννολυτικές ιδιότητες (δηλαδή διαλύουν τις εκκρίσεις που συσσωρεύονται στους βλεννογόνους).
Ευκάλυπτος μπορεί να ανοίξει το αναπνευστικό σύστημα, να μειώσει τη φλεγμονή και να επιτρέψει καλύτερη αναπνοή.
-Το Δενδρολίβανο, το οποίο είναι λίγο πιο ήπιο από ότι ο Ευκάλυπτος, κι έτσι μπορεί να είναι καταλληλότερο για τα παιδιά.
Λεβάντα είναι ένα φυσικό αντιισταμινικό, αντιφλεγμονώδη και εξαιρετικό κατευναστικό. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ερεθισμού και να χαλαρώσει την αναπνοή μας.
Μέντα βοηθάει να ανοίξουν τα βουλωμένα ρουθούνια και μπορεί να μειώσει τους πονοκεφάλους.
-Το Τσαγιόδεντρο Tea tree καθαρίζει το αναπνευστικό σύστημα, ενισχύει την αναπνοή, ανακουφίζει τις μολύνσεις των ρινικών κοιλοτήτων, διεγείρει την αποβολή μέσω της ουροδόχου κύστης, των εντέρων, του λαιμού και των πνευμόνων, και υγροποιεί την παραγωγή βλέννας, ως αποχρεμπτικό.
-Το Λιβάνι λαμβάνεται από την απόσταξη της ρητίνης του, έχει δράση αντισηπτική, αντιφλεγμονώδη. Μια μελέτη αναφέρει ότι το λιβάνι εμφανίζει αντιφλεγμονώδη δράση στη βρογχίτιδα , η οποία προκαλεί φλεγμονή λοίμωξη των κύριων αεραγωγών των πνευμόνων . Μπορεί επίσης να έχει ευεργετικές ιδιότητες για άτομα με άσθμα . Γενικά το λιβάνι μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα των εποχιακών αλλεργιών.
Στη σειρά της Natures Gold με τα μείγματα των αιθέριων ελαίων έχουμε το Breath Easy Diffuser Blend που αποτελείται από τα κυριότερα αιθέρια ελαίων για την αποσυμφόρηση και τη βελτίωση της αναπνοής όπως είναι ο ευκάλυπτός, το δεντρολίβανο και η μέντα.

Αντιμετωπίστε την αλλεργική ρινίτιδα με βότανα

Τσουκνίδα: για να καταπολεμήσετε την ρινική καταρροή, η τσουκνίδα είναι το πιο αποτελεσματικό φυσικό γιατρικό. Όντας δυνατό αντιισταμινικό σας βοηθάει να μην καταφύγετε σε χημικά φάρμακα. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε το βάμμα τσουκνίδα Urtica dioica της Nature’s Gold
Χαμομήλι: το χαμομήλι είναι ένα φυτό με διάφορες θεραπευτικές ιδιότητες. Σε αυτή την περίπτωση είναι ιδανικό για τα δακρυσμένα μάτια, πιείτε ένα ρόφημα χαμομηλιού για να τα καταπολεμήσετε.
Λεμόνι: πλούσιο σε βιταμίνη C, το λεμόνι προλαμβάνει την γρίπη και τις αλλεργίες. Χάρη στα φλαβονοειδή αντιαλλεργιογόνα του το λεμόνι αποδεικνύεται αποτελεσματικό κατά της αλλεργικής ρινίτιδας. Σε περίπτωση κρίσης μπορείτε να βάλετε μερικές σταγόνες στη μύτη σας και να εισπνεύσετε γρήγορα.
Εχινάκεια: μπορεί να βοηθήσει την αλλεργική ρινίτιδα καθώς βοηθάει στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκεται υπό πίεση για να αντιμετωπίσει τα αλλεργιογόνα. Η εχινάκεια χρησιμοποιείται παραδοσιακά για να εξισορροπήσει τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος. Μειώνει επίσης τη σοβαρότητα των φλεγμονωδών συμπτωμάτων μειώνοντας την παραγωγή φλεγμονωδών χημικών ουσιών στο σώμα. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε το βάμμα Εχινάκεια Echinacea της Nature’s Gold

Μπορείτε να βρείτε όλα τα αιθέρια έλαια και βότανα της Nature’s Gold που αναφέρθηκαν σε αυτό το άρθρο στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα

 

Πήγες κα Αναφορές
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320225#seasonal-allergies
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27117114/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2967840 https://www.hindawi.com/journals/isrn/2012/404606/ /
https://learningherbs.com/remedies-recipes/allergy-relief/

Οι πληροφορίες στο άρθρο αυτό είναι για  ενημέρωση πάνω στις χρήσεις και τις ιδιότητες των αιθέριων ελαίων, βοτάνων και δεν προορίζονται για τη διάγνωση, τη θεραπεία, ή την πρόληψη οποιασδήποτε ασθένειας.