Είναι Ασφαλή η Χρήση των Αιθέριων Ελαίων στα Παιδιά;

Είναι Ασφαλή η Χρήση των Αιθέριων Ελαίων στα Παιδιά;

Η αρωματοθεραπεία απέκτησε αναγνώριση στον ιατρικό τομέα ως μια ασφαλή και εξίσου αποτελεσματική προσέγγιση για την ανακούφιση από διάφορες ασθένειες σε σύγκριση με τη χρήση συνθετικών φαρμάκων. Αυτό οφείλεται στις φυσικές θεραπευτικές του ιδιότητες που είναι παρούσες στα φυτά από τα οποία εκχυλίζονται.

Είναι γνωστό ότι η αρωματοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί και στα παιδία. Συγκεκριμένα, προτείνεται από ορισμένους γιατρούς, οι οποίοι αναφέρουν πως τα φυσικά συστατικά των αιθέρων ελαίων συνεισφέρουν στη φροντίδα και στη θεραπεία των παιδιών χωρίς τη χρήση βλαβερών ουσιών. Γενικά, τα αιθέρια έλαια είναι ασφαλή προς χρήση. Χρησιμοποιούν τις φυσικές θεραπευτικές ιδιότητες του ελαίου, οι οποίες εισχωρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και επηρεάζουν και το περιφερειακό, αλλάζοντας τη λειτουργία του και βελτιώνοντας τα συμπτώματα. Όπως είναι γνωστό τα παιδιά είναι γενικά πιο ευαίσθητα στα αρώματα και πιο δεκτικά στη θεραπευτική χρήση των αιθέριων ελαίων. Το ανοσοποιητικό σύστημα των μικρών παιδιών δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και είναι σε γενικές γραμμές λιγότερο ικανό να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις όταν έρχονται σε επαφή με ουσίες υψηλής συγκέντρωσης όπως είναι τα αιθέρια έλαια (ακόμα και με διάχυση). Αρχικά, χρειάζεται να γνωρίζετε ποια είναι η πάθηση ή δυσκολία του παιδιού, αφού το κάθε αιθέριο έλαιο διαθέτει διαφορετικές ιδιότητες που παράγουν τις αντίστοιχες επιδράσεις στο σώμα. Στη συνέχεια, χρειάζεται να μάθετε τις σωστές μεθόδους εφαρμογής για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα βλάψετε με κανένα τρόπο το παιδί σας. Για παράδειγμα, όταν εφαρμόζουμε αιθέρια έλαια με τη μέθοδο του μασάζ, χρειάζεται οπωσδήποτε να τα αραιώσουμε με έλαιο βάσης.

Συνήθως χρησιμοποιούμε το άρωμα ενός αιθέριου ελαίου (ή μείγμα περισσότερων) στα παιδιά:
• Για να χαλαρώσουν & για έχουν έναν ήρεμο ύπνο
• Για να βοηθήσoυν στη μείωση ρινικής συμφόρησης
• Για να βοηθήσουν να ηρεμήσουν σε περιπτώσεις ανησυχίας 

Ποια αιθέρια έλαια είναι ασφαλή για διάχυση σε παιδία
Για την ηλικία 6-12 μηνών
Λεβάντα: Προσφέρει ένα διακριτικό άρωμα που ηρεμεί το μωρό. Γι’ αυτό, προτείνεται η χρήση του αιθέριου ελαίου λεβάντας σε μωρά με προβλήματα ύπνου.
Χαμομήλι: Δρα ηρεμιστικά στο νευρικό σύστημα, καταπολεμά την νευρική ευερεθιστότητα, ένταση, βοηθά σε αϋπνίες και προσφέρει ήρεμο ύπνο.
Για την ηλικία 12 – 2 ετών
Μανταρίνι: διεγείρει την πέψη, χαλαρώνει, μειώνει το άγχος
Πορτοκάλι: εξισορρόπηση, βελτίωση της διάθεσης
Λεμόνι: προάγει τη συγκέντρωση, αντιφλεγμονώδες
Μάραθος: αποχρεμπτικό, ενδυνάμωση, κατά του μετεωρισμού
Χαμομήλι: καταπραϋντικό, αντιφλεγμονώδες
Λεβάντα: προάγει τον ύπνο, ανακουφίζει από το άγχος
Γεράνι: αντιφλεγμονώδες, αναζωογονητικό

Για την ηλικία 2 – 7 ετών
Μπορούμε να προσθέσουμε μαζί με τα παραπάνω αιθέρια έλαια και τα παρακάτω :
Λουίζα ή Λεμονόχορτο: Είναι αναλγητικό, αντιμικροβιακό, αντιπυρετικό, αντισηπτικό, καταπραϋντικό, αντιμυκητιακό, ανακουφίζει από τους πονοκεφάλους
Μέντα: Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ναυτίας και του πονοκεφάλου.
Δενδρολίβανο: Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις κρυολογήματος, βήχα, βρογχίτιδας, άσθματος
Υλάνγκ Υλάνγκ: καταπολεμά το άγχος, τον φόβο και τον θυμό.
Δάφνη: Χρησιμοποιείται σε καταστάσεις κρυολογήματος, γρίπης και αμυγδαλίτιδας.


Η ποσότητα που χρησιμοποιείται είναι μικρότερη απ' ότι θα χρησιμοποιούσαμε κανονικά. Για παράδειγμα εάν ρίχναμε 6 σταγόνες για διάχυση στο χώρο του σαλονιού, τώρα θα ρίξουμε 2 ή 3 σταγόνες. Για κάποιο χώρο μεγαλύτερο μπορούμε να αυξήσουμε τις σταγόνες π.χ. σε 5 σταγόνες. Η διάχυση δεν συνιστάτε να γίνεται συνέχεια ή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλιστα η διαλειμματική διάχυση θεωρείται περισσότερο αποτελεσματική, όπου για 30' ή 60' διαχέουμε τα αιθέρια έλαια και μετά σταματάμε για τον ίδιο χρόνο και αερίζουμε το χώρο.

Ως γονέας, θέλετε να δώσετε στα παιδιά σας ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε μια αλλαγή προς τα προϊόντα που εμπιστεύεστε – και να τα χρησιμοποιήσετε με τον ασφαλέστερο τρόπο για τα μικρά σας.
Επίσης συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε την αρωματοθεραπεία. Έτσι, θα διασφαλίσετε ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις ως προς τις αλλεργίες. Διαβάστε τις ετικέτες όταν αγοράζετε συσκευασμένα αιθέρια έλαια για να βεβαιωθείτε ότι είναι όλα 100 % φυσικά.

 

Οι πληροφορίες στο άρθρο αυτό είναι για ενημέρωση πάνω στις χρήσεις και τις ιδιότητες των αιθέριων ελαίων δεν προορίζονται για τη διάγνωση, τη θεραπεία, ή την πρόληψη οποιασδήποτε ασθένειας.

Πηγές και αναφορές
https://mommypotamus.com/safe-essential-oils-babies-children/
https://www.brainbalancecenters.com/blog/essential-oils-for-better-behavior
https://centrespringmd.com/the-pediatric-guide-to-essential-oils/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322532#how-to-use