Εμμηνόπαυση - Φυσικά "Αντίδοτα"

Εμμηνόπαυση - Φυσικά "Αντίδοτα"

H Εμμηνόπαυση είναι μια περίοδο κατά την οποία ο οργανισμός σταματά να παράγει από τις ωοθήκες τις αναπαραγωγικές ορμόνες, τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Η εμμηνόπαυση δεν είναι ασθένεια, αλλά απλά ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει στις γυναίκες άνω των 50 ετών.

Θεωρητικά, είναι μία κατάσταση διαφοροποίησης του μεταβολισμού των οιστρογόνων και διακρίνεται σε τρεις περιόδους: την προεμμηνοπαυσιακή περίοδο, που χαρακτηρίζεται από μείωση της προγεστερόνης και αύξηση των οιστρογόνων, την εμμηνόπαυση αυτή καθ’ αυτή, που χαρακτηρίζεται από πτώση των οιστρογόνων, και τέλος, στην περίοδο μετά την εμμηνόπαυση, που ακολουθεί με τα κλασικά της συμπτώματα. Όλη αυτή η μεταβατική φάση, που αρχίζει πριν την εμμηνόπαυση και συνεχίζεται μέχρι η γυναίκα να ξεπεράσει το αναπαραγωγικό της στάδιο, ονομάζεται κλιμακτήριος.


Συμπτώματα
Όλα τα ανεπιθύμητα συμπτώματα που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση οφείλονται σε ανεπάρκεια οιστρογόνων, η οποία με την σειρά της επηρεάζει πολλούς ιστούς και φυσιολογικούς ρυθμιστικούς μηχανισμούς στο σώμα μιας γυναίκας. Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να είναι ασυμπτωματικές ή να βιώνουν έντονα τα συμπτώματα.


Κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι:


• Διαταραχές ύπνου και ψυχοσυναισθηματική αστάθεια.
• Ημικρανίες.
• Εξάψεις και εφιδρώσεις.
• Απώλεια οστικής μάζας.
• Αφυδάτωση του δέρματος.
• Ατροφία του μυικού συστήματος.
• Κολπική ξηρότητα και μείωση σεξουαλικού ενδιαφέροντος.
• Προβλήματα στην ούρηση.
• Αύξηση του σωματικού βάρους και διαταραχές στα λιπίδια αίματος (χοληστερόλη, LDL, TGL)
• καθώς και της αρτηριακής πίεσης.

 

Φυσικά ‘’Αντίδοτα’’
Η εμμηνόπαυση σίγουρα έχει τα πάνω της και τα κάτω της. Κάποιες γυναίκες την περνάνε πολύ ανώδυνα, ενώ για άλλες κάθε μέρα είναι μια δοκιμασία. Μπορεί η φύση να μας δείξει τον δρόμο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων; Ποια βότανα θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν σε αυτή την ανατρεπτική περίοδο της ζωής μας;
Παρόλο που ο ακριβής τρόπος δράσης δεν έχει καθοριστεί, στη φύση υπάρχουν πολλά βότανα τα οποία ανακουφίζουν από τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνοπαυσης. Ο λόγος είναι ότι περιέχουν ουσίες με οιστρογονική δράση ή αλλιώς φυτοοιστρογόνα. Συγκεκριμένα, τα φυτοοιστρογόνα μιμούνται τη δράση των ανθρώπινων οιστρογόνων και συνδέονται με υποδοχείς του εγκεφάλου, βοηθώντας έτσι στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυση.

 

Φασκόµηλο
Είναι ένα από τα καλύτερα βότανα που υπάρχουν στη χώρα μας, για γυναίκες στην κλιμακτήριο και στη φάση της προεμμηνόπαυσης ή της εμμηνόπαυσης .Το φασκόμηλο είναι για τις εξάψεις και  για τις νυχτερινές εφιδρώσεις. 


Aγγελική
Tο κινεζικό αυτό βότανο αγγελική, βοηθάει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, γι’ αυτό χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση γυναικολογικών προβλημάτων όπως η αστάθεια του κύκλου και η κόπωση.


Λυγαριά
Η λυγαριά θεωρείται ιδανική για την εξισορρόπηση των ορµονών με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να παρατηρούν βελτίωση σε συμπτώματα εμμηνόπαυσης, όπως η νυχτερινή εφίδρωση, οι αλλαγές στη διάθεση και τα προβλήματα ύπνου και πονοκέφαλοι, κολπική ξηρότητα.

Καλέντουλα
Η καλέντουλα σαν εμμηναγωγό έχει τη φήμη ότι βοηθά σε περιπτώσεις της καθυστέρησης ή και της επώδυνης εμμηνορροής, γενικά θεωρείται εξομαλυντικό της εμμηνορυσιακής λειτουργίας.


Αχίλλεια
Eίναι εξαίρετο βότανο για το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα αφού υπάρχουν ενδείξεις ορμονικής διαταραχής. Αντιμετωπίζει την άτακτη έμμηνο ρύση, βαριάς μορφής εμμηνόρροια, προβλήματα εμμηνόπαυσης και φλεγμονές ωοθηκών.


Το Κόκκινο Τριφύλλι
Kαταπολεμά τις διαταραχές των γυναικών στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, ενώ έχει ευεργετική δράση στη γονιμότητα και των δύο φύλων.


Τριβόλι 
Στις γυναίκες, τονώνει τη σεξουαλική διάθεση, βελτιώνει την αναπαραγωγική λειτουργία και την ωορρηξία. Έχει παρατηρηθεί ότι το τριβόλι μπορεί να μειώσει τα ψυχοσωματικά προβλήματα που προκαλούνται από την εμμηνόπαυση όπως αϋπνία, υπερένταση, απάθεια, υπερευαισθησία και υπεραιμία.

 Αναζητήστε το βάμμα Τριβόλι στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα 

 

Γεράνι, Μελισόχορτο, Βαλσαµόχορτο, Χαμομήλι, Βαλεριάνα και Πασιφλόρα
Φυσικά αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά βότανα, απαραίτητα στο φυσικό φαρμακείο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κλιμακτηρίου και της εµµηνόπαυσης.

 

-Το μελισσόχορτο είναι ιδανικό σε περιπτώσεις αϋπνίας, εξάψεων, άγχους και μελαγχολίας.
-Το βαλσαμόχορτο βοηθά ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των μορφών της κατάθλιψης – αυτό έχει επιβεβαιωθεί και σε πάρα πολλές έρευνες , τόσο στην Ευρώπη , όσο και στην Αμερική.
βαλεριάνα θεωρείται βότανο με πολλά προτερήματα, μειώνει την υπερδραστηριότητα του εγκεφάλου και τη νευρική υπερδιέγερση, βοηθώντας τα άτομα που δυσκολεύονται να χαλαρώσουν. Είναι πολύτιμη σχεδόν για οποιαδήποτε πάθηση που σχετίζεται με το στρες και γενικά έχει κατευναστική και άμεση ηρεμιστική επίδραση στον εγκέφαλο.
-Το χαμομήλι χρησιμοποιείται για θεραπεία του άγχους , της κατάθλιψης και του στρες.
-Το γεράνι έχει ισχυρές αντικαταθλιπτικές ιδιότητες ,δράσεις και χρήσεις ,ιδανικό σε περιόδους άγχους και μελαγχολίας.
-Η πασιφλόρα μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη που παρουσιάζεται σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση όταν δεν παίρνουν κάποιο σκεύασμα αντικατάστασης των ορμονών.

 

Αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου
Είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά έλαια για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Μπορεί και δημιουργεί καλή διάθεση, διώχνει το στρες, αντισταθμίζει την κατάθλιψη και την προεμμηνορροική ένταση. Έχει αντισηπτική και τονωτική της λειτουργίας του ήπατος δράση ενώ βοηθά σε προβλήματα εμμηνόρροιας και εμμηνόπαυσης.

Αιθέριο έλαιο γεράνι
Το αιθέριο έλαιο γεράνι λαμβάνεται με απόσταξη των ανθών, των φύλλων και των κοτσανιών του και έχει άμεση δράση στην ισορροπία της καλής λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού. Χρησιμοποιείται ως αντικαταθλιπτικό, ως αντισηπτικό, και ως επουλωτικό των πληγών ενώ βοηθά και το σταμάτημα της αιμορραγίας. Λειτουργεί ακόμη ως τονωτικό και δυναμωτικό του σώματος, ρυθμίζει το λεμφικό σύστημα, και είναι αποτελεσματικό για τα προβλήματα περιόδου και εμμηνόπαυσης.

Αιθέριο έλαιο νυχτολούλουδο
Το νυχτολούλουδο είναι το πιο κατάλληλο έλαιο για το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο (PMS) και την ρύθμιση της περιόδου. Τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει με εξαιρετική επιτυχία είναι η διόγκωση της κοιλιάς και των μαστών, την αλλαγή στην διάθεση, την ανησυχία καθώς και τις κεφαλαλγίες.

Αναζητήστε τα αιθέρια έλαια τριαντάφυλλο, γεράνι και νυχτολούλουδο στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα

 

Διατροφή
Η διατροφή μπορεί να σταθεί σαν πραγματικός σύμμαχος για την αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των ορμονών. Μία διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, σπόρους δημητριακών, όσπρια και ξηρούς καρπούς συμβάλλει ποικιλοτρόπως, καθώς πρόκειται για τροφές με φυτοστερόλες, που έχουν ορμονορυθμιστικές ιδιότητες. Λόγω των συχνών εφιδρώσεων και εξάψεων χάνεται σημαντική ποσότητα υγρών από το σώμα. Έτσι, πίνοντας ένα ποτήρι νερό περίπου κάθε δύο ώρες, αποκαθιστάτε την ισορροπία των υγρών στο σώμα σας.

 

Άσκηση
Η άσκηση είναι το σημαντικότερο ίσως βήμα για να εξομαλυνθεί αυτή η ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή μίας γυναίκας. Δύο τύποι άσκησης που βοηθούν εξαιρετικά τη γυναίκα κατά την εμμηνόπαυση είναι η αεροβική άσκηση και η yoga.

 

Πηγές και αναφορές
https://www.medicalnewstoday.com/articles/263027.php
https://www.healthline.com/nutrition/vitex#insect-bites
https://www.onmed.gr

 

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Πριν από οποιαδήποτε χρήση βοτάνου συνίσταται να συμβουλευόμαστε τον γιατρό ή έναν ειδικό. Αυτό επιβάλλεται, ειδικά αν πρόκειται να χορηγηθεί σε παιδιά, σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα και σε γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή της γαλουχίας. Τα βότανα δεν αντικαθιστούν άλλες ιατρικές και φαρμακευτικές θεραπείες.