Τα Βότανα που προστατεύουν τον Προστάτη

Τα Βότανα που προστατεύουν τον Προστάτη

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα, δηλαδή το σωληνάκι που μεταφέρει τα ούρα στο εξωτερικό περιβάλλον από την ουροδόχο κύστη μέσω του πέους.

Παράγει το προστατικό υγρό και είναι απαραίτητος για την εκσπερμάτιση, την αναπαραγωγή αλλά και για την ούρηση. Με την πάροδο της ηλικίας εμφανίζονται προβλήματα στον προστάτη με συνηθέστερα τη προστατίτιδα και την καλοήθη υπετροφία.

Τι είναι προστατίτιδα;
Η προστατίτδα είναι μια σειρά από χρόνιες φλεγμονώδεις αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στον προστάτη αδένα, και που με την σειρά τους επηρεάζουν όλο το ουρογεννητικό σύστημα στον άνδρα. Είναι μία αρκετά συχνή και επώδυνη κατάσταση, που μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια κατάσταση. Η διάγνωση της προστατίτιδας γίνεται από τον ουρολόγο, με τη διενέργεια καλλιέργειας ούρων και άλλων μεθόδων όπως το υπερηχογράφημα νεφρών, ουροδόχου κύστεως και προστάτη, καθώς και η ουροροομετρία. Η θεραπεία δίνεται από τον ουρολόγο και μπορεί να περιλαμβάνει αντιβίωση ή και αντιπυρετικά αναλγητικά εάν συνυπάρχει πυρετός και πόνος.

Καλοήθη υπετροφία
Όσο μεγαλώνει ηλικιακά ένας άνδρας, το μέγεθος του προστάτη του αυξάνεται. Αν η μεταβατική ζώνη μεγαλώσει σημαντικά, τότε φράζει την ουρήθρα, με αποτέλεσμα τα ούρα να έχουν πιο αργή ή πιο αδύναμη ροή ή να παρουσιάζονται διακοπές κατά την ούρηση. Αυτή η διόγκωση του προστάτη ονομάζεται Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη. (πηγή: hygeia.gr)

Βότανα που βοηθούν τον προστάτη
Τα βότανα είναι απαραίτητα για την καλή υγεία και τη θεραπεία του προστάτη, βοηθούν στην μείωση της έντασης των συμπτωμάτων της υπερτροφίας και της προστατίτιδας αλλά και στην πρόληψη φλεγμονών.

Επιλόβιο
Το επιλόβιο στην σύγχρονη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται κυρίως στην αντιμετώπιση προβλημάτων υπερπλασίας του προστάτη, σε κυστίτιδα και νεφρίτιδα. Η θετική δράση του επιλόβιου στην αντιμετώπιση της αρχόμενης υπερπλασίας του προστάτη. Σε εργαστηριακές μελέτες που έγιναν στο κέντρο έρευνας για τον προστάτη, στο Βανκούβερ διαπίστωσαν ότι πολύ μικρές συγκεντρώσεις του βοτάνου επηρεάζουν αρνητικά τη δράση των ενζύμων 5 –alpha reductase και aromatase που εμπλέκονται στην αρχόμενη υπερπλασία του προστάτη. Το επιλόβιο θεωρείται ότι λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης βοηθά σε μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος, σε βρογχικές μολύνσεις, στη βλεννώδη κολίτιδα και σε σύνδρομο ευερέθιστων εντέρων.

Έκουιζετο
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία θεωρείται πως είναι αιμοστατικό, αντισηπτικό, τονωτικό των ιστών και διουρητικό. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε διοξείδιο του πυριτίου και σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγγάνιο, θειάφι και μαγνήσιο) θεωρείται πως επιδρά θετικά σε περιπτώσεις φλεγμονώδους ή μεγενθυμένου προστάτη, κυστίτιδας και πετρών του ουροποιητικού.

Kουμαριά
Είναι γνωστή για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, (σηπτικές και διουρητικές). Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τα κούμαρα για την αντιμετώπιση της θρομβοφλεβίτιδας. Πριν από 60 χρόνια απομονώθηκαν από τα κούμαρα οι πρώτες κουμαρίνες. Τα σημερινά αντιπηκτικά που δίνονται σε θρομβώσεις. Χρησιμοποιείται και για Υπερτροφία του Προστάτη.

Τσουκνίδα
Το εκχύλισμα της τσουκνίδας έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Είναι ήπιο διουρητικό βότανο που διευκολύνει την ούρηση, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στην αντιμετώπισης της δυσουρίας.

Κυπαρισσάκι
θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό βότανο για τις πέτρες στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη και σήμερα χρησιμοποιείται πολύ σε βοτανικά μείγματα ή μόνο του για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Γύρη
To εκχύλισμα γύρης λουλουδιών (pollen) έχει αποδειχθεί ότι χαλαρώνει τον τόνο των λείων μυών της ουρήθρας, και ρυθμίζει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε περιπτώσεις προστατίτιδας.


Ρίγανη
Έρευνα που δημοσιεύεται από την Ένωση Αμερικανικών Εταιρειών Πειραματικής Βιολογίας, υποστηρίζει πως ένα από τα βασικά συστατικά της ρίγανης, η καρβακρόλη, καταπολεμά τον καρκίνο του προστάτη. Έχει αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά τα πειράματα έδειξαν πως έχει τη δυνατότητα να σταματήσει την ανάπτυξη όγκων του προστάτη.

Αναζητήστε το μείγμα "Nature's Gold" τεσσάρων βοτάνων για τον προστάτη στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα


Το Βάμμα κατά του προστάτη
Το βάμμα σερενόα χρησιμοποιείται κυρίως στις περιπτώσεις της καλοήθης υπερπλασίας του προστάτη και για την αντιμετώπιση προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος. Η σερενόα είναι πολύ πλούσια σε στερόλες (κυρίως beta-sitosterol) και σε λιπαρά οξέα. Από έρευνες που έχουν γίνει, η λήψη σερενόας, φαίνεται να καταστείλει το σχηματισμό και τη συσσώρευση της διυδροτεστοστερόνης η οποία είναι υπεύθυνη για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Μειώνει σημαντικά τη δυσκολία έναρξης και διατήρησης της ούρησης, τον πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης (επώδυνη ούρηση) και την ανάγκη ούρησης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αναζητήστε το βάμμα σερενόα για τον Προστάτη στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα

Άλλα διατροφοδραστικά συστατικά που ενισχύουν την υγεία του προστάτη:

- Το λυκοπένιο της ντομάτας έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση κατά των ελευθέρων ριζών. Βελτιώνει τη ροή των ούρων και δρα προληπτικά στην εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.

- Τα φύλλα μαϊντανού, εκτός ότι προάγουν την υγεία του ουροποιητικού, είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ειδικότερα σε απιγενίνη, που βοηθά σημαντικά στην υγεία του προστάτη.
- Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, η λαχανίδα, το σινάπι περιέχουν προστατευτικά φυτοχημικά και προτείνεται να καταναλώνονται τουλάχιστον 3 φορές ημερησίως.


Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Πριν από οποιαδήποτε χρήση βοτάνου συνίσταται να συμβουλευόμαστε τον γιατρό ή έναν ειδικό. Αυτό επιβάλλεται, ειδικά αν πρόκειται να χορηγηθεί σε παιδιά, σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα και σε γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή της γαλουχίας. Τα βότανα δεν αντικαθιστούν άλλες ιατρικές και φαρμακευτικές θεραπείες.