Υποθυρεοειδισμός - Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Υποθυρεοειδισμός - Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του ανθρώπινου σώματος. Έχει σχήμα πεταλούδας και εντοπίζεται στην πρόσθια περιοχή του τραχήλου. Μπορεί και ρυθμίζει ολόκληρο το ορμονικό μας προφίλ. Έχει άμεση επίδραση μέχρι και στο τελευταίο μας κύτταρο από άκρη σε άκρη στο σώμα μας. Σε κάθε ιστό, όργανο, ή σύστημα. Παράλληλα είναι υπεύθυνος για τη θερμοκρασία του σώματος, ρυθμίζει το βάρος μας, το μεταβολισμό μας, την παραγωγή ενέργειας αλλά και την υγεία μας στο σύνολό της.

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μία κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη. Ως πιο κοινή αιτία του υποθυρεοειδισμού παγκόσμια αναφέρεται συχνά η έλλειψη ιωδίου, αλλά μπορεί να προκαλείται από πολλούς άλλους παράγοντες.

Τι είναι Θυρεοειδίτιδα ή Χασιμότο;

Είναι η πάθηση που ανήκει σε μια μεγάλη κατηγορία νοσημάτων που λέγονται αυτοάνοσα νοσήματα. Αποτελεί μια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος όπου στέλνει αντισώματα στο θυρεοειδή για να του επιτεθούν.
Ο θυρεοειδής αδένας μακροπρόθεσμα εξασθενεί και παύει να λειτουργεί σωστά. Στους περισσότερους ασθενείς με υποθυρεοειδισμό ανιχνεύονται τέτοιου τύπου αντισώματα. Ο ασθενής σε αυτό το στάδιο πρέπει να αλλάξει ριζικά τις διατροφικές συνήθειες, έτσι ώστε να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα και να μειώσει τις φλεγμονές που είναι διάσπαρτες στο σώμα του.


Θεραπείες με βότανα για την αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού

Πιπερόριζα (τζίντζερ)
Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και κατά συνέπεια ενεργοποιεί το θυρεοειδή. Είναι ένα πολύ βασικό τονωτικό φυτό και κατάλληλο για τη συγκεκριμένη πάθηση. Στην ουσία, όλα τα πικρά φυτά βοηθούν.

Υπέρικο (βαλσαμόχορτο) 
Το υπέρικο είναι φυτό που χρησιμοποιείται για τις αρνητικές ενέργειες του υποθυρεοειδισμού. Βοηθά στην καταπολέμηση της κόπωσης, δίνει ψυχικό σθένος και θεωρείται ως μια ιδανική λύση για να ξεκινήσετε καλά την ημέρα σας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν λαμβάνετε κάποια άλλη φαρμακευτική αγωγή καθώς αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα.

Πασιφλόρα ή λουλούδι του πάθους

Η πασιφλόρα άλλο ένα καταπληκτικό φυτό για τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού βελτιώνει τη διάθεσή μας, βοηθά στην αντιμετώπιση της κόπωσης, των πονοκεφάλων, της απάθειας. Μπορείτε να πίνετε έως και δυο κούπες την ημέρα.

Τσάι με Πιπέρι καγιέν
Το πιπέρι καγιέν ενεργοποιεί το σώμα και την κυκλοφορία του αίματος, ανακουφίζει από την αίσθηση του κρύου που είναι τόσο κοινό σε αυτές τις περιπτώσεις. Αρκεί να προσθέσετε λίγη από τη σκόνη σε μια κούπα με βραστό νερό. Πολύ λίγο. Τη διαλύετε στο νερό και στη συνέχεια το πίνετε. 

Μάκα
Η σκόνη μάκα περιέχει βιταμίνες Β, C και E - τις οποίες χρειάζεται ο θυρεοειδής για να παράγει ορμόνες και να ρυθμίζει το μεταβολισμό και τα επίπεδα ενέργειας. Βοηθά επίσης στον έλεγχο της ορμονικής επικοινωνίας και στη βελτίωση της διάθεσης.

Κουρκουμάς
Είναι μία θρεπτική τροφή για την υγεία του θυρεοειδούς λόγω του ενεργού συστατικού του, της κουρκουμίνης. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να ανακουφίσει διαταραχές που σχετίζονται με τη διάθεση, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, οι οποίες συνοδεύουν τις διαταραχές του θυρεοειδούς.

 
Διατροφή που βοηθάει τον υποθυρεοειδισμό
• Οι τροφές με λιπαρά οξέα ωμέγα 3 είναι πολύ ευεργετικές

• Η Βιταμίνη Β. Όλα φυλλώδη λαχανικά όπως επίσης και η μαγιά μπύρας εξισορροπεί τα επίπεδα θυροξίνης. Για παράδειγμα το σπανάκι, το κουνουπίδι, το φύτρο σιταριού και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

• Τα Φρούτα επιταχύνουν το θυρεοειδή και τον κάνουν να εξισορροπηθεί από μόνος του. Για παράδειγμα, ο χυμός λεμόνι βοηθά τη θυροξίνη να διανέμεται καλύτερα όπως επίσης και ο χυμός πορτοκάλι. Τα αβοκάντο που είναι απίστευτα υγιεινά θα σας προσφέρουν μια σημαντική δόση βιταμίνης Β. Επίσης, δεν θα πρέπει να αμελείτε την κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ τα πρωινά. (πηγές: PaleoHacks, hashimoto, meygeia)

 

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Πριν από οποιαδήποτε χρήση βοτάνου συνίσταται να συμβουλευόμαστε τον γιατρό ή έναν ειδικό. Αυτό επιβάλλεται, ειδικά αν πρόκειται να χορηγηθεί σε παιδιά, σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα και σε γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή της γαλουχίας. Τα βότανα δεν αντικαθιστούν άλλες ιατρικές και φαρμακευτικές θεραπείες.