Θεραπευτικά Βότανα για την Αρθρίτιδα

Θεραπευτικά Βότανα για την Αρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι από τις πιο συνηθισμένες μορφές, που χαρακτηρίζονται από πολλές φλεγμονές και κάποια από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι ο πόνος, το πρήξιμο και η δυσκαμψία.

Τα ακριβή αίτια των διαφόρων μορφών αρθρίτιδας δεν είναι γνωστά. Οι κακές διατροφικές συνήθειες που αυξάνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος, φαίνεται να επηρεάζουν την εκδήλωση ορισμένων μορφών αρθρίτιδας.   Η παραμονή σε υγρά και κρύα κλίματα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εκδήλωσης της ασθένειας αλλά και επιδείνωσης των συμπτωμάτων.

Σε μια προσπάθεια να ανακουφιστούν από αυτούς τους πόνους, πολλοί ασθενείς με αρθρίτιδα αναζητούν εκείνα τα βότανα  και τα αιθέρια έλαια που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της αρθρίτιδας.

 

Ευκάλυπτος

Τα φύλλα του ευκαλύπτου μπορούν να εφαρμοστούν τοπικά για την αντιμετώπιση του πόνου της αρθρίτιδας, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε τανίνες, που μειώνουν τη φλεγμονή και τον πόνο. Συνιστούμε την εφαρμογή ενός ζεστού επιθέματος από φύλλα και έλαιο για την εστίαση της δράσης τους πάνω στην άρθρωση.

 

Πράσινο τσάι

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες που περιέχει το πράσινο τσάι μπορούν να καταστείλουν την ανοσοαπόκριση του οργανισμού και ως εκ τούτου να περιορίσουν σημαντικά τη φλεγμονή. Αυτό είναι σημαντικό, διότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια νόσος στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο και έντονο πρήξιμο.

 

Αloe Vera

Ένα από τα συνηθέστερα χρησιμοποιούμενα βότανα στην εναλλακτική ιατρική είναι η Aloe Vera. Είναι γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και ιδιαίτερα χρήσιμη για την ταχύτερη θεραπεία στις μικρές εκδορές του δέρματος. Η αλόη σε μορφή τζελ μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά για να καταπραΰνει τις αρθρώσεις που πονάνε.

 

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς  είτε μόνος του, είτε συνδυαστικά με άλλα βότανα μπορεί να συμβάλει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της αρθρίτιδας. Σύμφωνα πάντα με τις υπάρχουσες έρευνες, οι αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές του ιδιότητες αξιοποιούνται καλύτερα όταν καταναλώνεται καθημερινά.

 

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος είναι μια φυσική πηγή λιπαρών οξέων ωμέγα 3, φυτικής προέλευσης. Χάρη σε αυτή, το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται και μειώνεται η παρουσία των τοξινών στο σώμα που έχουν την ικανότητα να συσσωρεύονται στις αρθρώσεις και  προκαλούν πόνο.  Καλό είναι να καταναλώνονται  αυτοί σπόροι σαν γαρνίρισμα σε σαλάτες ή σε οποιοδήποτε άλλο φαγητό. Δεν θα πρέπει να φτιάχνεται έγχυμα διότι όταν θερμαίνονται χάνουν τη δύναμη των συστατικών που περιέχουν ωμέγα 3 και αυτό που θέλουμε είναι να επωφεληθούμε στο μέγιστο από όλες τις ιδιότητές τους. Έτσι λοιπόν, να θυμάστε ότι είναι ακόμη καλύτεροι αν τους τρίψετε μέχρι να γίνουν σκόνη. Δυο κουταλιές της σούπας είναι η πιο κατάλληλη δοσολογία.

 

Τζίντζερ

Οι χημικές ενώσεις που δίνουν στο τζίντζερ την έντονη γεύση του είναι οι ίδιες που του δίνουν και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει επαρκείς έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του τζίντζερ στην αρθρίτιδα, αλλά σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής (National Center for Complementary and Alternative Medicine - NCCAM) οι πρώτες μελέτες για τη μείωση του οιδήματος από ρευματοειδή αρθρίτιδα με τη χρήση τζίντζερ είναι ελπιδοφόρες. (πηγή onmed.gr)

 

Ευεργετικό αφέψημα για την Αρθρίτιδα

Τα αφεψήματα τσουκνίδας και αρπαγόφυτου, το οποίο είναι εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες, ο χυμός λεμονιού, που ελαττώνει την οξύτητα και το αφέψημα σπειραίας συνδυασμένο με σέλινο, μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικά. 
Επίσης, βότανα όπως το σπαθόχορτο, το σύμφυτο και η λεβάντα, όταν συνδυαστούν προσφέρουν ανακούφιση”.

 

Αιθέρια Έλαια

Το μασάζ με αιθέρια ελαία από μίγμα βοτάνων όπως το φασκόμηλο, θυμάρι, ρίγανη σε βάση από έλαια καλέντουλας, άρνικας και αμυγδαλέλαιου. είναι πολύ αποτελεσματικό και κατευναστικό.  `Χρησιμοποιείτε για την ανακούφιση από ρευματικούς πόνους, για την καταπολέμηση των φλεγμονών στις αρθρώσεις και για την αποκατάσταση των εξαρθρώσεων. Το μασάζ με λάδι για αρθριτικά θα βοηθήσει στην ανακούφιση και αποκατάσταση των αρθρώσεων.

 

Διατροφή που σε Βοηθήσει

Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας θα μπορούσαν να μειωθούν με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ιδανικές τροφές για τη μείωση του πόνου των αρθρώσεων είναι τα λαχανικά και ειδικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο, οι πιπεριές και τα παντζάρια. Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες έχουν επίσης τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ. Σε ότι αφορά τις πρωτεΐνες, οι πάσχοντες από αρθρίτιδα πρέπει να καταναλώνουν αυγά, βιολογικό κοτόπουλο, σολομό, τόνο και ρέγκα.

Οι πάσχοντες θα πρέπει να αποφεύγουν τα όξινα φαγητά, όπως είναι το κόκκινο κρέας, οι ντομάτες και τα πορτοκάλια. Επίσης θα πρέπει ν’ απέχουν από την καφεΐνη, το αλκοόλ, τις επεξεργασμένες τροφές. Η σωστή στάση του σώματος, η ελαφριά ελεγχόμενη άσκηση και η αντιμετώπιση του άγχους βοηθούν στην αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών.

 

 

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Πριν από οποιαδήποτε χρήση βοτάνου συνίσταται να συμβουλευόμαστε τον γιατρό ή έναν ειδικό. Αυτό επιβάλλεται, ειδικά αν πρόκειται να χορηγηθεί σε παιδιά, σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα και σε γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή της γαλουχίας. Τα βότανα δεν αντικαθιστούν άλλες ιατρικές και φαρμακευτικές θεραπείες.