Περι βοτάνων... Ιστορία Παράδοση Οφέλη

Περι βοτάνων... Ιστορία Παράδοση Οφέλη

Ανέκαθεν, η ιατρική επιστήμη εμπιστευόταν τη φύση και  τα βότανά της για τις θεραπευτικές τους  ιδιότητες,  ενώ αυτή η παράδοση συνεχίζει μέχρι και σήμερα.

Ανατρέχοντας πίσω στον  χρόνο,  διαβάζουμε για τους περίφημους  ‘ριζοτόμους’ ή πρακτικούς γιατρούς-βοτανολόγους, οι οποίοι θεράπευαν κάνοντας  χρήση των βοτάνων, είτε ως απλών αφεψημάτων, είτε ως κοπανισμένων σε μορφή σκόνης για επούλωση πληγών.
Ιστορία – Παράδοση – Οφέλη
Τα βότανα και τα αρωματικά φυτά πάντα είχαν ιδιαίτερη σημασία για τους ανθρώπους, σε όλους τους λαούς και σε διάφορες εποχές. Θεωρούνταν δώρο της φύσης που προσφέρει τροφή, ομορφιά, άρωμα, οξυγόνο, υγεία.
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τα βότανα έχουν παίξει ζωτικό ρόλο στην πρακτική ιατρική πολλών πολιτισμών. Αποτελούσαν έναν εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων της υγείας, με θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα στην Κρήτη οι Μινωϊτες φαίνεται να είχαν οργανωμένη ιατρική με πρακτικές, όπως αιθέρια έλαια και βότανα, ακόμα και μέσα από τη διατροφή τους (μέλι, λάδι, όσπρια, δημητριακά  κ.α)  που διατηρούνται έως σήμερα και  κληροδότησαν σε μας την υγιεινή διατροφή που στηρίζεται στη φύση.
Τα βότανα
Τα βουνά της Ελλάδας φιλοξενούν είδη βοτάνων αποδεδειγμένα θεραπευτικών, όπως το δίκταμο, το φασκόμηλο, τη λαδανιά, τη λουΐζα, το θυμάρι, τη ρίγανη και το τσάι του βουνού.
Το τσάι από βότανα περιέχει τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων από τα οποία παρασκευάζεται. Πίνοντας τσάι από βότανα, χαρίζουμε αποτοξίνωση και ευεξία στον οργανισμό μας και ενισχύουμε την υγεία μας... ενδείκνυται για όλες τις ώρες της ημέρας, κρύο ή ζεστό.
Τσάι  Δίκταμου
Το τσάι από δίκταμο, απαλύνει τους πονοκεφάλους και  τις νευραλγίες,  ανακουφίζει το βήχα που συνοδεύεται με κρυολόγημα και αντιμετωπίζει πεπτικά και στομαχικά προβλήματα χάρις τα συστατικά που περιέχει το αιθέριο έλαιό του.

Τσάι Φασκόμηλου
Είναι τονωτικό, βοηθά στη βελτίωση της μνήμης, στο κρυολόγημα, και στην έντονη εφίδρωση.  Επίσης βοηθά στην χαλάρωση των νεύρων, τη δυσπεψία και σε παθήσεις του αναπνευστικού.
Βουνίσιο τσάι
Το τσάι του βουνού είναι θαυμάσιο στομαχικό και χωνευτικό. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας, ενώ παρουσιάζει πολλές ευεργετικές ιδιότητες ακόμη και για την πρόληψη του αλτσχάιμερ.
Τσάι  Λάβδανου (λαδανιά)
Βοηθάει σημαντικά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, ενώ παράλληλα τονώνει σε περιόδους κόπωσης και εξάντλησης και αντιμετωπίζει την αϋπνία.
Τσάι Λουΐζας
Είναι ένα από τα βότανα για αδυνάτισμα που συμβάλλει στην καύση του περιττού λίπους.
Οδηγεί στην αποβολή των υγρών του σώματος και αυξάνει το μεταβολισμό.

 

MAKE YOUR OWN TEA
Τα ευεργετικά βότανα είναι τα βασικά συστατικά για υπέροχα ροφήματα που δίνουν στον οργανισμό ευεξία δυναμώνοντας παράλληλα την άμυνά του. Μία από τις καλύτερες «συντροφιές» για όλες τις ώρες τις ημέρας, αποτελεί ένα φλιτζάνι ζεστό ή κρύο ρόφημα από βότανα.
*Όλα τα βότανα μπορούν να παρασκευαστούν ζεστά ή κρύα και να καταναλωθούν όλες τις ώρες της ημέρας!
*Tips
Για να απολαύσετε ένα παγωμένο ρόφημα τσαγιού, αφήστε το λίγο να κρυώσει και προσθέστε πάγο. Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταγόνες λεμονιού ή φρέσκες φέτες λεμονιού, φρέσκα φύλλα μέντας ή δυόσμου και για πιο γλυκιά γεύση λίγο μέλι, ή στέβια ή ζάχαρη.

 

DIY
“CRETAN HERBAL TEA” BLEND RECIPE
½ κτγ Δίκταμο
½ κτγ Φασκόμηλο
½ κτγ Τσάι βουνού
½ κτγ Λουίζα

Για να το παρασκευάσουμε βάζουμε όλα τα βότανα μαζί σε 100 ml βραστό νερό και τα αφήνουμε για περίπου 4-6  λεπτά, σκεπάζουμε με ένα πιατάκι, έπειτα σουρώνουμε και είναι έτοιμο!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Natural Serum απο την Nature's Gold »