Γνωρίστε τη μαγία των αιθέριων ελαίων

Γνωρίστε τη μαγία των αιθέριων ελαίων

Τα αιθέρια έλαια είναι γνωστά από την εποχή του Ιπποκράτη όπου χρησιμοποιούνταν τόσο σε θεραπείες όσο και τον καλλωπισμό. Επίσης, ο Διοσκουρίδης περιγράφει στο έργο του De Materia Medical τις ευεργετικές επιδράσεις των αιθέριων ελαίων στον ανθρώπινο ψυχισμό.

Βέβαια, τα αιθέρια έλαια ήταν γνωστά και σε άλλους πολιτισμούς όπως στην Ινδία, στην Κίνα και στην Αίγυπτο όπου μέσω της αρωματοθεραπείας καταπολεμούσαν τις νόσους της ψυχής (π.χ κατάθλιψη).

Τι είναι η αρωματοθεραπεία;
Η αρωματοθεραπεία είναι ένας εναλλακτικός τρόπος θεραπείας μέσω της χρήσης αρωμάτων και συγκεκριμένα των αιθέριων ελαίων, που προκύπτουν από τα εκχυλίσματα καρπών, φύλλων, ανθών, ξύλων και φλουδών. Επίσης, τα αιθέρια έλαια ενδέχεται να προέρχονται και από τις ρίζες των δέντρων ή των φυτών. Αξίζει να σημειωθεί πως τα αιθέρια έλαια είναι πτητικές ενώσεις, δηλαδή έχουν την ιδιότητα της γρήγορης εξάτμισης. Έτσι λοιπόν τα αρώματά τους διαχέονται στα διάφορα τμήματα του εγκεφάλου μας και ως εκ τούτου προάγουν την ψυχική μας υγεία και βελτιώνουν τη διάθεσή μας. Τα αιθέρια έλαια μπορούμε είτε να τα χρησιμοποιήσουμε μεμονωμένα είτε να κάνουμε συνδυασμούς αρωμάτων.

Μερικοί τρόποι για να αξιοποιήσετε τις ευεργετικές τους ιδιότητες είναι οι εξής:

1. Στο μπάνιο: Ρίχνουμε λίγες σταγόνες από το αιθέριο έλαιο που προτιμάμε σε ζεστό νερό. Το άρωμα που αναδύεται προκαλεί χαλάρωση, ηρεμία, αίσθημα ευεξίας και ευφορίας.
2. Για εισπνοές: Ρίχνουμε λίγες σταγόνες αιθέριο ελαίου σε νερό που βράζει και ταυτόχρονα κάνουμε εισπνοές. Επιλέγουμε το εκάστοτε αιθέριο έλαιο βάσει της ανάγκης που έχουμε (π.χ αποσυμφορητικό μύτης, χαλάρωση κ.α).
3. Για μασάζ: Απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνουμε μασάζ με αιθέρια έλαια είναι η ανάμειξή τους με μία βάση (π.χ αμυγδαλέλαιο). Μέσω των εντριβών ανακουφιζόμαστε από «πιασίματα», αρθραλγίες και κρυώματα. Επίσης συμβάλλει στην απολέπιση της επιδερμίδας και ταυτόχρονα μας χαλαρώνει.
4. Για κομπρέσες: Σε περίπτωση που θέλουμε να ανακουφιστούμε τοπικά από κάποια ενόχληση (π.χ ημικρανία) ή ερεθισμό του δέρματος, τα αιθέρια έλαια είναι κατάλληλα αρκεί να αναμείξουμε λίγες σταγόνες σε 1 μπουκάλι νερό. Έπειτα φτιάχνουμε τις κομπρέσες και τις τοποθετούμε στο πάσχον σημείο (σαν επιθέματα). Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί ανακουφίζονται ακόμη και από τις γνωστές ευρυαγγείες.
5. Για στοματική υγιεινή: Τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στοματικές πλύσεις και γαργάρες αρκεί να διαλυθούν σε νερό.
6. Αρωματικά χώρου: Λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου σε νερό που βράζει ή σε ξύλα που καίγονται (π.χ τζάκι) ή σε ειδική κεραμική συσκευή (για αιθέρια έλαια) και ο χώρος θα γεμίσει αρώματα. Ανάλογα με το είδος του αιθέριου ελαίου μπορείτε να επωφεληθείτε τις ευεργετικές τους δράσεις όπως η χαλάρωση, η τόνωση, η συγκέντρωση και η πνευματική διαύγεια.
7. Ενυδάτωση σώματος και χρήση ως κολώνια: Αναμείξτε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου σε 1lt αμυγδαλέλαιο. Αφού κάνετε μπάνιο, απλώστε λίγο από το μείγμα σε βρεγμένη επιδερμίδα και ύστερα σκουπίστε το σώμα σας με πετσέτα. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό! Θα δείτε την επιδερμίδα σας άκρως ενυδατωμένη και λαμπερή. Για να χρησιμοποιήσετε το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο για παρασκευή κολώνιας θα πρέπει να αναμείξετε 100ml οινόπνευμα, 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο της επιλογής σας και 15ml νερό. Ανακινήστε καλά (και πριν από κάθε χρήση) και έτοιμο το άρωμά σας!

Μερικά από τα γνωστά αιθέρια έλαια:
Κανέλα Χρησιμοποιείται σαν θερμαντικό για την ανακούφιση μυϊκών πόνων, σε καταστάσεις κρυολογήματος, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και λειτουργεί σαν αφροδισιακό. Επίσης, είναι τονωτικό, καταπολεμά την εξάντληση και το στρες και αντιμετωπίζει εντερικές διαταραχές και πόνους περιόδου. Ιδανικό για τις άτονες επιδερμίδες και τον αρωματισμό του χώρου.
Μέντα: Τονώνει πνεύμα και επιδερμίδα ενώ συνάμα αποτελεί φάρμακο για τους πονοκεφάλους (τοπική εφαρμογή στους κροτάφους).
Σανταλόξυλο: Έχει ισχυρές αντισηπτικές και καταπραϋντικές δράσεις. Ταυτόχρονα δρα κατά της κατάθλιψης και προάγει την πνευματική διαύγεια.
Ylang-Ylang: Έχει χαλαρωτικές ιδιότητες και αντιμετωπίζει τη νευρικότητα.Διεγείρει το μυαλό και ρυθμίζει τον καρδιοαναπνευστικό ρυθμό.
Βασιλικός: Ενισχύει την πνευματική διαύγεια και συγκέντρωση, ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο και προάγει την καλή κυκλοφορία του αίματος.
Λεβάντα: Προσφέρει χαλάρωση, αναζωογόνηση και ανακούφιση από ημικρανίες. Επίσης έχει αντιβιοτικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Μεταξύ των άλλων ανακουφίζει από μυϊκούς ή ρευματικούς πόνους και δρα κατά της κυτταρίτιδας.
Γιασεμί: βελτιώσει τη διάθεση, διώχνοντας τον εκνευρισμό και την υπέρταση. Ιδανικό έλαιο για την περιποίηση προσώπου, ειδικά για τις ξηρές, ώριμες επιδερμίδες και κατά των ραγάδων. Ζεστό και σαγηνευτικό, διεγείρει τις αισθήσεις, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνταν για πολλά χρόνια ως φυσικό αφροδισιακό. Τονώνει το νευρικό σύστημα και την αυτοπεποίθηση, καταπολεμά την κατάθλιψη, καταπραΰνει το βήχα, φροντίζει το ξηρό δέρμα και έχει αντισηπτική δράση.
Γκρέϊπ-φρουτ: Προσφέρει το αίσθημα της αναζωογόνησης και βελτιώνει τη διάθεση. Έχει αποτοξινωτική δράση και ενδείκνυται για την εξάλειψη της κυτταρίτιδας.

Προφυλάξεις για τα αιθέρια έλαια:
Τα αιθέρια έλαια δεν εφαρμόζονται ποτέ απευθείας στο δέρμα. Πρέπει πάντα να αραιώνονται με φυτικό αγνό λάδι (εξαίρεση αποτελούν η λεβάντα, το τριαντάφυλλο και το γεράνι). Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αιθέριο έλαιο κάντε πρώτα τεστ αλλεργικής αντίδρασης στο εσωτερικό μέρος του μπράτσου σας. Οποιαδήποτε αλλεργική αντίδραση θα εμφανιστεί τις επόμενες 24 ώρες.

  • Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά την Εγκυμοσύνη
  • Δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα μάτια και σε ανοιχτές πληγές.
  • Όταν κάνουμε εισπνοές τα μάτια πρέπει να είναι κλειστά.

Να αποφεύγεται η χρήση τους από άτομα που πάσχουν από υπέρταση, επιληψία και καρδιοπάθειες καθώς και αλλεργικά άτομα ( με ιστορικό αλλεργίας ) Μη χρησιμοποιείτε κανένα έλαιο καθημερινά για περισσότερο από 3 εβδομάδες κάθε φορά. Μην αυξάνεται τις αναλογίες αυθαίρετα καθώς πολλά από αυτά προκαλούν ερεθισμούς. Επίσης έχετε υπ’ όψιν σας ότι τα αιθέρια έλαια δεν πίνονται. Εξαίρεση αποτελεί το ριγανέλαιο που όμως πίνετε αραιωμένο, μία σταγόνα ανά ποτήρι νερό 2-3 φορές την ημέρα.


*Φροντίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες που δίνονται, να αποφεύγετε τις αυθαιρεσίες και να συμβουλεύεστε κάποιον ειδικό.

 

Πηγές και αναφορές :
https://www.medicalnewstoday.com/articles
https://iatropolisthes.gr/

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.