Αναζωογόνηση με Αιθέρια έλαια

Αναζωογόνηση με Αιθέρια έλαια

Αρωματοθεραπεία είναι η φυσική θεραπεία που βασίζεται στη σωστή αξιοποίηση και εφαρμογή των Αιθέριων Ελαίων. Τα αιθέρια έλαια προέρχονται από την απόσταξη των φυτών με θεραπευτικές ιδιότητες και περιέχουν ότι πιο χρήσιμο έχει το φυτό.

Κάθε αιθέριο έλαιο έχει τις δικές του θεραπευτικές ιδιότητες οι οποίες αποδείχτηκαν με τη χρήση διά μέσου των αιώνων. Σήμερα, γίνεται αξιοσημείωτη επιστημονική έρευνα για τις ιδιότητες των διαφόρων ελαίων, ωστόσο πιστεύουμε πως οι περίπλοκοι συνδυασμοί των συστατικών που αποτελούν το έλαιο δίνουν την μεγαλύτερη ωφέλεια.
Τα αιθέρια έλαια επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση και την διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού, για τη βελτίωση και τη διατήρηση της υγείας, της ομορφιάς και της διάθεσης του ανθρώπου. Έχουν την ικανότητα να διεισδύουν σε βάθος στην επιδερμίδα και να βοηθούν στην αποκατάσταση πολλών παθήσεων. Έχουν αποτελεσματική δράση σε περιπτώσεις αλλεργίας, άσθματος, ακμής, αϋπνίας, αναπνευστικού, σε δερματικές παθήσεις, αρθριτικών, στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας κλπ.


ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ


Η χρήση των αιθέριων ελαίων μπορεί να γίνει με μασάζ, εισπνοές, κομπρέσες, γαργάρες, , αρωματισμό χώρου, για την παρασκευή καλλυντικών ακόμα και για εσωτερική λήψη.

Εισπνοές: Ρίξτε 4-8 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της επιλογής σας σε ένα μπολ με βρασμένο νερό και εισπνεύστε τους υδρατμούς για περίπου 5 λεπτά. Συνίσταται κυρίως για παθήσεις του αναπνευστικού.

Μασάζ:
 Η πιο δημοφιλής χρήση των αιθέριων ελαίων είναι για μασάζ. Με το μασάζ τα αιθέρια έλαια εισχωρούν στο δέρμα και επιδρούν σε ολόκληρο το σώμα αφού μπορούν να απορροφηθούν από όλα τα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Όμως προσοχή, γιατί δεν πρέπει να έρθει σε άμεση επαφή με το δέρμα αλλά πάντα χρησιμοποιούμε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου μέσα σε κάποιο λάδι βάσης όπως, αμυγδαλέλαιο, αβοκάντο ή άλλο. Κατάλληλη αναλογία είναι 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε 10 ml βάση λαδιού.

Κομπρέσες:
 προσθέτουμε 5 με 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε 1 λίτρο ζεστό νερό, βρέχουμε ένα καθαρό πανί, το στραγγίζουμε και το τοποθετούμε στην περιοχή που θέλουμε να ανακουφίσουμε. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται για ημικρανίες, ρευματικούς πόνους, ερεθισμό δέρματος, φαγούρα, κλπ.Μπάνιο:
 Γεμίστε την μπανιέρα με ζεστό νερό και προσθέστε τα αιθέρια έλαια πάντα αραιωμένα, είτε στο αφρόλουτρο σας, είτε στα άλατα που χρησιμοποιείται στο μπάνιο. Βυθιστείτε άμεσα στο νερό και μείνετε σε αυτό για 10-15 λεπτά απολαμβάνοντας τις ευεργετικές ιδιότητες των ελαίων. Το ζεστό νερό ανοίγει τους πόρους του δέρματος και βοηθάει τα αιθέρια έλαια να εισχωρήσουν σε αυτό και μέσω των αιμοφόρων αγγείων να επιδράσουν ευεργετικά σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Γαργάρες: προσθέτουμε σε μισό ποτήρι νερό 5-10 σταγόνες αιθέριων ελαίων και κάνουμε πλύσεις 2 φορές ημερησίως.

Αρωματισμό χώρου: σε ένα ειδικό σκεύος αιθέριων ελαίων βάζουμε μερικές σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της επιλογής μας και το θερμαίνουμε με ένα ρεσό. Επίσης, ρίξτε λίγες σταγόνες στα ξύλα του τζακιού σας ή στα κεριά για την απορρόφηση του καπνού τσιγάρων και αφήστε το άρωμα να επιδράσει ευεργετικά στη διάθεσή σας. Μπορούμε ακόμα να στάξουμε λίγες σταγόνες στα συρτάρια και τα ντουλάπια για την καταπολέμηση του σκώρου και για αρωματισμό ή και στα καθαρά μας σεντόνια για χαλάρωση και ευεξία..

Παρασκευή καλλυντικών: τα αιθέρια έλαια μπορούν να προστεθούν σε κρέμες, λοσιόν, γαλακτώματα, φυτικά έλαια για την περιποίηση του προσώπου και του σώματος.

Προφυλάξεις για τα αιθέρια έλαια:


Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά την Εγκυμοσύνη
Δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα μάτια και σε ανοιχτές πληγές.
Όταν κάνουμε εισπνοές τα μάτια πρέπει να είναι κλειστά
Για τη διάλυσή τους να χρησιμοποιείται πάντα φυτικό λάδι και όχι συνθετικό. ( Εξαίρεση αποτελούν η λεβάντα, το τριαντάφυλλο και το γεράνι ).   


Να αποφεύγεται
 η χρήση τους από άτομα που πάσχουν από υπέρταση, επιληψία και καρδιοπάθειες καθώς και αλλεργικά άτομα ( με ιστορικό αλλεργίας )
Μη χρησιμοποιείτε κανένα έλαιο καθημερινά για περισσότερο από 3 εβδομάδες κάθε φορά.
Μην αυξάνεται τις αναλογίες αυθαίρετα καθώς πολλά από αυτά προκαλούν ερεθισμούς.

Επίσης έχετε υπ’ όψιν σας ότι τα αιθέρια έλαια δεν πίνονται. Εξαίρεση αποτελεί το ριγανέλαιο που όμως πίνετε αραιωμένο, μία σταγόνα ανά ποτήρι νερό 2-3 φορές την ημέρα.
*Φροντίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες που δίνονται, να αποφεύγετε τις αυθαιρεσίες και να συμβουλεύεστε κάποιον ειδικό.