Blog


πρτσαι

Πράσινο Τσάι: Πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία

Το πράσινο τσάι παρασκευάζεται μέσω αποξήρανσης των φύλλων που συλλέγονται από το φυτό Καμέλια η σινική (Camelia sinensis). Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις χώρες τις ανατολικής Ασίας. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες). Tα αντιοξειδωτικά είναι φυσικά συστατικά που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβερών για τον οργανισμό ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες προκαλούν ασθένειες, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

 

Αν και είναι γνωστό από αιώνες ότι το πράσινο τσάι κάνει καλό στην υγεία, μόνο πρόσφατα οι θεραπευτικές του ιδιότητες διερευνήθηκαν επιστημονικά.
Με 6 βασικές πολυφαινόλες στο «ενεργητικό» του, το πράσινο τσάι είναι ένα από τα πιο ευεργετικά ροφήματα. Οι Κινέζοι το χρησιμοποιούν ως φάρμακο για περισσότερα από 4.000 χρόνια.
Σύμφωνα με τη διαιτολόγο–διατροφολόγο Γιώτα Καρακασίδου, έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Το «Harvard Women’s Health Watch» αναγνωρίζει τη θεραπευτική δύναμη του πράσινου τσαγιού, που οφείλεται κυρίως στις κατεχίνες, πανίσχυρα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα φύλλα του. Το πράσινο τσάι είναι η καλύτερη πηγή πρόσληψης κατεχινών σύμφωνα με έρευνα του US Department of Agriculture.
Σε εργαστηριακές δοκιμές, οι κατεχίνες έδρασαν πιο αποτελεσματικά από τις βιταμίνες C και E στο να σταματήσουν τη ζημιά που προκαλεί η οξείδωση στα κύτταρα και εμφανίζεται να έχουν και άλλες ιδιότητες που αποτρέπουν την εμφάνιση ασθενειών.
Οι πολυφαινόλες, γνωστές ως κατεχίνες, είναι ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες κυριολεκτικά «εισβάλλουν» στον ανθρώπινο οργανισμό προστατεύοντάς τον από απλές ασθένειες όπως είναι ο πονόλαιμος και το κρύωμα μέχρι και πιο σοβαρές όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, η υπερχοληστερολαιμία.
Πρόσφατη έρευνα από το Ιατρικό πανεπιστήμιο της Βόρειας Κορέας έδειξε ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού σε συνδυασμό με την πολυαιθυλενογλυκόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό και θεραπευτικό εργαλείο κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερες παρενέργειες.
 
Ασπίδα κατά του καρκίνου
Στην περίπτωση του καρκίνου μάλιστα νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού είναι «σωτήρια» απέναντι στον καρκίνο του προστάτη για τους άντρες και του στήθους στις γυναίκες, αφού στην ουσία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Μελέτες βρήκαν συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και μειωμένου κίνδυνου εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου όπως δέρματος, στήθους, πνεύμονα, εντέρου, οισοφάγου και προστάτη.
Σε μία από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακές έρευνες που έγινε ποτέ (40.530 Ιάπωνες συμμετείχαν για μια περίοδο 11 ετών), ο ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ομάδα του πληθυσμού που κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες κατεχινών πράσινου τσαγιού εμφάνισε 16% – 26% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθεί από καρκίνο ή καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ έζησε 7 έως 10 χρόνια περισσότερο από εκείνους που δεν κατανάλωναν πράσινο τσάι σε μεγάλες ποσότητες. Οι αντικαρκινικές ιδιότητες των κατεχινών του πράσινου τσαγιού εκτείνονται πέρα από την αντιοξειδωτική τους δράση. Εξουδετερώνουν τα καρκινικά κύτταρα περιορίζοντας την τροφοδοσία τους με θρεπτικά συστατικά από το αίμα, και μπλοκάρουν την παραγωγή βλαβερών ενζύμων που δρουν σαν καταλύτες στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Καλή λειτουργία της καρδιάς
Η πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς είναι ένα ακόμα από τα οφέλη του πράσινου τσαγιού. Οι αντιοξειδωτικές κατεχίνες που περιέχει το πράσινο τσάι βοηθούν στο να μπλοκάρουν την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, αυξάνουν την HDL (καλή) χοληστερόλη και βελτιώνουν την αρτηριακή λειτουργία. Μία Κινέζικη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Internal Medicine (2004) έδειξε μία μείωση 46%-56% στον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης σε όσους καταναλώνουν τακτικά πράσινο τσάι, σε σύγκριση με εκείνους που δεν πίνουν πράσινο τσάι.
 
Υγιή δόντια και ούλα
Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι όσοι πίνουν πράσινο τσάι έχουν πιο υγιή δόντια και ούλα. Η διαφορά είναι εμφανής για κάθε ένα ποτήρι πράσινο τσάι που προσθέτουμε στην ημερήσια διατροφή μας.
Το πράσινο τσάι λειτουργεί ενάντια στην αύξηση των μορίων λίπους που κυκλοφορούν στο αίμα αν καταναλωθεί μετά το φαγητό, ιδιότητα που το καθιστά ιδανικό ρόφημα μετά από γεύμα. Οι λειτουργίες που ενεργοποιεί σχετίζονται με την επιτάχυνση του μεταβολισμού, λόγω της καφεΐνης που αυξάνει τη θερμογένεση (καύση θερμίδων), και την υποβάθμιση της αίσθησης της πείνας. Παράλληλα, συγκεκριμένα τα αντιοξειδωτικά του τσαγιού (κατεχίνες) φαίνεται ότι έχουν κάποια «μικρή συμβολή» στην απώλεια και στη διατήρηση βάρους. Τέλος, σύμφωνα με διάφορες έρευνες, η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών πράσινου τσαγιού ημερησίως μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή να ελαττώσει τα συμπτώματά της.
 
Προσοχή όμως, καθώς η υπερβολική κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να έχει σημαντικές παράπλευρες συνέπειες που σχετίζονται με την καφεΐνη, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως αρρυθμίες, αϋπνία, νευρικότητα, πονοκέφαλοι ή να επιδεινώσει κάποιες καταστάσεις, όπως το άγχος και η υψηλή πίεση.

 

Τρόπος Παρασκευής

Μπορείτε να πιείτε το πράσινο τσάι φτιάχνοντάς το σε μορφή εγχύματος κρύο ή ζεστό.

Το έγχυμα είναι ο απλούστερος τρόπος επεξεργασίας των φυτών, ειδικότερα των φύλλων και των ανθέων, είτε για την παρασκευή των γιατρικών, είτε αναζωογονητικών και χαλαρωτικών ποτών.  Κατά την παρασκευή του χρησιμοποιείται είτε το βότανο μόνο του είτε διάφορα βότανα μαζί και μπορεί να το πιει κανείς κρύο ή ζεστό.

ΒΗΜΑ 1: Βάλτε το βότανο σε ένα σουρωτήρι και τοποθετήστε το μέσα στο φλιτζάνι.  Γεμίστε το φλιτζάνι με φρεσκοβρασμένο νερό.

ΒΗΜΑ 2: Αφήστε το σουρωτήρι μέσα στο φλιτζάνι για 5-10 λεπτά και καλύψτε το με ένα καπάκι για να γίνει η έγχυση.  Αν θέλετε να γλυκάνει προσθέστε μία κουταλιά μέλι ή Στέβια.

ΠΟΣΟΤΗΤΑ

ΦΛΙΤΖΑΝΙ  1 κουταλιά του τσαγιού ( 2-3 γρ. ) ξηραμένου βοτάνου για ένα φλιτζάνι νερό.

ΔΟΧΕΙΟ  20 γρ. Ξηραμένου βοτάνου για 500ml νερό.

 

———————————————————————————————————————————————————————

«Σαρανταβότανο» Συνέχεια στην παράδοση

Ένα ταξίδι που ξεκινάει απ’  τους αιώνες και συνεχίζεται μέχρι σήμερα…

Το Σαρανταβότανο είναι ένα μείγμα σαράντα βοτάνων  τα οποία φύονται στην κρητική γη. Είναι ένα παραδοσιακό ρόφημα για τους κατοίκους της Κρήτης από τους παλαιούς χρόνους. Λαμβάνεται ως ρόφημα καλό για την υγεία.

Στην Νότια Κρήτη, οι πρακτικές μαμές του περασμένου αιώνα το χρησιμοποιούσαν για το πρώτο λουτρό των νεογέννητων.  Έτσι ελάμβαναν τα 40 Αρώματα της Γης. Περιέχει 40 αρωματικά φαρμακευτικά φυτά, όπως Δίκταμο, Μαλοτήρα, Θυμάρι, Φασκόμηλο, Φλισκούνι, Βασιλικό, Βατομουριά, Τριαντάφυλλα κ.α.

Τα συστατικά του διασώζονται ακέραια στο πέρασμα του χρόνου και αυτό γιατί  το Σαρανταβότανο  έχει γίνει τραγούδι το οποίο έχει περάσει στην κρητική λαογραφία, με αποτέλεσμα την μεταφορά του από γενιά σε γενιά.

 

«Σαν την υγειά σου έχασες και θες να την κερδίσεις

μόνο με βότανα της γης θα την ξαναποχτήσεις.

Φύλλα κιτροπορτοκαλιάς και άρωμα από λεμόνι

ανεραντζά, μανταρινιά, ξαρρωστικό κυδώνι.

Μάζωξε απ’ τσι ποταμούς τσ’ ακονιζάς τα χνάρια

βάτο και τσάι του βουνού και τσ’ αμπιστιάς κλωνάρια.

Μάζωξε έρωντα πολύ απ’ τα βουνά της Κρήτης

και σφάκα την πικραδερή, δάφνες μυρτιές να βρίσκεις.

Θύμο, κισσό κι αγκαραθιά και αγκαθοστοιβίδα

την μυρουδιά βασιλικού φασκομηλιά και θρίμπα.

Μέντα και δεντρολίβανο όπου μοσχομυρίζει

το λένε και αρισμαρί, που την υγειά χαρίζει.

Πάρε τα γιασεμόφυλλα τη ροδαρά με τ’ άνθη

γαρεφαλοβιολές πολλές και γαριφάλου άνθη.

Απήγανο και βάλσαμο της γης το χαμομήλι

τη μυριστή αμπερόριζα που δένουν στο μαντήλι.

Πάρε το κοκκινόχορτο, βάλε και κουτσουνάδα

που φτιάχνουν κοκκινόλαδο, στου ήλιου την πυράδα.

Φύλλα συκιάς κι αμυγδαλιάς και φύλλα μαντζουράνας

φλισκούνι που μοσκοβολά σαν κόρφος κάθε μάνας

Το μαϊντανό, το σέλινο και την αντωναΐδα

τ’αγούδουρα  τ’ αγλακιτού τον κλάδο και τα φύλλα.

Όλα ετούτα βράσε τα γέμισε μία σκάφη

και διώξε απ’ το κορμάκι σου τσι πόνους και τα πάθη.»

 

 

Τα σαράντα αυτά βότανα τα έβραζαν  μέσα σε ένα πήλινο δοχείο (το τσουκάλι), αυτό ήταν αχρησιμοποίητο, εξού και «αφόριο».  Αφού έβραζαν λοιπόν τα σαράντα βότανα,  έριχναν το ζουμί σε μία μεγάλη σκάφη.

Στη σκάφη αυτή με το ζουμί των βοτάνων έμπαινε το άτομο που χρειαζόταν θεραπεία και έμενε μέσα σχεδόν μισή ώρα.  Η ίδια διαδικασία επαναλαμβανόταν εννέα φορές και η διεργασία αυτή λεγόταν λουτροθεραπεία.

 

Η ιστορία και η δύναμη που κουβαλάει αυτή η παραδοσιακή συνταγή εμπεριέχει ολόκληρη την δύναμη της κρητικής γης και των θεραπευτικών  άγριων βοτάνων που βρίσκονται σε πληθώρα στα κρητικά βουνά.  Σε  συνδυασμό με την κουλτούρα, την σοφία, και την γνώση αιώνων που κουβαλούσαν σαν κληρονομιά μέχρι και σήμερα οι παλιοί  «πρακτικοί» κρητικοί,  προσδίδουν στο Σαρανταβότανο μια αδιαμφισβήτητη μοναδικότητα.

Η εταιρεία μας εδώ και αρκετό καιρό έκανε μια φιλότιμη προσπάθεια  ώστε να αναβιώσει και να κυκλοφορήσει το αυθεντικό Σαρανταβότανο.  Η επιστημονική μας ομάδα διεξήγαγε με αρκετό μεράκι την έρευνα, αντλώντας γνώση από παλιούς πρακτικούς που υπάρχουν ακόμη στα χωριά της Κρήτης, ώστε να βρει της καλύτερες πρώτες ύλες αλλά και τις αναλογίες που πρέπει αυτές να χρησιμοποιηθούν.

Ευχαριστούμε λοιπόν θερμά, όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση της έρευνας. Χωρίς την παρουσία, την υποστήριξη και την ανεκτικότητα κάποιων ανθρώπων δεν θα ήταν δυνατή η υλοποίηση του έργου μας. Τους ευχαριστούμε για την επιστημονική, πνευματική και ηθική υποστήριξη που μας παρείχαν καθ’ όλη την διάρκεια εκπόνησης της έρευνας και την επίτευξη του στόχου μας.